Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μία ειδική εξέταση η οποία χρησιμεύει στη διάγνωση ανωμαλιών της περιοχής του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια του κολποσκοπίου. Το κολποσκόπιο είναι ένας μακρύς και λεπτός σωλήνας-μικροσκόπιο, ο οποίος φέρει φως στην άκρη του και μεγενθύνει την εικόνα έως και 40 φορές.

Πρόκειται για μία ανώδυνη εξέταση. Η γυναίκα κάθεται σε γυναικολογική θέση. Αρχικά, χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας προκειμένου να ανοιχτούν τα τοιχώματα του κόλπου και να είναι δυνατή η παρατήρηση του τραχήλου. Στην περιοχή του τραχήλου τοποθετούνται ειδικές χρωστικές ουσίες προκειμένου να ξεχωρίσουν οι παθολογικές από τις φυσιολογικές περιοχές. Στη συνέχεια ο ιατρός τοποθετεί το κολποσκόπιο στο άνοιγμα του κόλπου και παρατηρεί για την ύπαρξη ή όχι ανωμαλιών. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί δείγμα ιστού για βιοψία.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι 15 με 25 λεπτά। Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται για περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του τεστ Παπανικολάου ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι ύποπτο από τον ιατρό κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης.


Πηγή:healthpages