Νεφροστομία


Σε διάφορες παθήσεις των νεφρών, όπως υδρονέφρωση (οποιας αιτιολογίας), τραύμα (τρώση ουρητήρα κ.α), εφαρμόζεται η διαδερμική τοποθέτηση νεφροστομίας, η διαδερμική τοποθέτηση ουρητηρικού stent, ή νεφρο - ουρητηρικού stent. Επίσης σε νεφραγγειακής αιτιολογίας υπέρταση με στένωση των νεφρικών αρτηριών, μπορεί να παραγματοποιηθεί αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή με stent.

Νεφροστομία

Τι είναι η διαδερμική νεφροστομία;
Διαδερμική σημαίνει  μέσω του δέρματος και νεφροστομία  είναι ένας σωλήνας που εισάγεται  στο νεφρό. Τα ούρα από ένα φυσιολογικό νεφρό  αποχετεύονται από ένα στενό σωλήνα τον ουρητήρα στην  ουροδόχο κύστη. Όταν ένας λίθος ή πήγματα αίματος μπλοκάρουν αυτό το σωλήνα, οι νεφροί μπορεί να υποστούν βλάβες. Είναι δυνατόν  να αποχετευτούν τα ούρα στην ουροδόχο κύστη εισάγοντας  έναν απλό πλαστικό σωλήνα, που ονομάζεται καθετήρας, διαμέσου του δέρματος  στο νεφρό υπό τοπική αναισθησία. Τα ούρα αποχετεύονται από το νεφρό σε μια πλαστική σακούλα έξω από το σώμα.

Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Η ακριβής τεχνική ποικίλει στα διάφορα κέντρα αλλά η  διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια. Θα ξαπλώσετε μπρούμυτα στο τραπέζι του αγγειογράφου. Θα έχετε ένα φλεβοκαθετήρα στο χέρι σας από το όποιο ο επεμβατικός ακτινολόγος θα σας δίνει αναισθησία και παυσίπονα κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως. Επίσης θα έχετε ένα μόνιτορ συνδεδεμένο πάνω σας από το οποίο θα παρακολουθούμε τα ζωτικά σας σημεία (πίεση, σφύξεις, οξυγόνο) καθώς  και μπορεί να χρειαστεί να λάβετε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς άσηπτη. Ο ακτινολόγος  θα χρησιμοποιήσει ακτίνες Χ ή τον υπέρηχο για να κατευθύνει το καθετήρα. Αυτό γίνεται συνήθως στην πλάτη σας ακριβώς κάτω από τις πλευρές. Στην αρχή θα γίνει τοπική αναισθησία στην περιοχή και μια λεπτή βελόνα θα εισέρθει στο νεφρό.

Η διαδικασία θα προκαλέσει δυσφορία;
Ίσως να υπάρξει μια μικρή δυσφορία για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά οποιοδήποτε πόνο έχετε θα αντιμετωπιστεί με παυσίπονα.
Θα γίνει ένεση τοπικού αναισθητικού στην περιοχή και στη συνέχεια ίσως να αισθανθείτε την  είσοδο της βελόνας ειδικότερα  αν ο νεφρός έχει φλεγμονή. Θα υπάρχει ένα μέλος της  ομάδας όπου θα ελέγχει κατά πόσο αισθάνεστε δυσφορία ή πόνο
Γενικά η είσοδος  του καθετήρα προκαλεί δυσφορία αλλά μόλις εισαχθεί στο νεφρό δεν πονάει καθόλου.

Πόση ώρα διαρκεί η διαδικασία;
Κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική, αλλά  γενικά η παραμονή στον αγγειογράφο διαρκεί περίπου μια ώρα.

Τι συμβαίνει μετά τη διαδικασία;
Θα μεταβείτε στο θάλαμο νοσηλείας όπου θα γίνει η παρακολούθηση σας. Θα μείνετε στο κρεβάτι για μερικές ώρες κλινήρης. Ο καθετήρας της παροχέτευσης θα  συνδεθεί με μια σακούλα συλλογής ούρων. Θα μπορείτε να έχετε μια φυσιολογική ζωή με το καθετήρα τοποθετημένο.

Ποσό καιρό θα μείνει ο καθετήρας και τι θα συμβεί μετά;
Μόνο οι γιατροί που σας παρακολουθούν μπορούν να μιλήσουν για αυτό. Η αφαίρεση του καθετήρα είναι ανώδυνη.

Ποιες είναι αι οι επιπλοκές της μεθόδου;
Η διαδερμική νεφροστομία είναι μια ασφαλής διαδικασία αλλά κάποιοι κίνδυνοι και επιπλοκές  μπορούν να  παρουσιαστούν, όπως άλλωστε σε κάθε ιατρική πράξη.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις εμφανίζεται αίμα στα ούρα. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο διότι σταματά μέσα σε λίγες ώρες.
Ενίοτε ο ακτινολόγος δεν μπορεί να τοποθετήσει το καθετήρα ικανοποιητικά στο νεφρό. Αν αυτό συμβεί  θα ακολουθηθεί μια άλλη μέθοδος για να ξεπεραστεί το εμπόδιο.
Μερικές φορές είναι δυνατόν να υπάρξει μια μικρή διαφυγή ούρων  από το νεφρό προκαλώντας τη δημιουργία μιας μικρής συλλογής υγρού μέσα στην κοιλιά. Αν η συλλογή αυτή μεγαλώσει αρκετά μπορεί να χρειαστεί να παροχετευτεί.
Ίσως να παρουσιαστεί αιμορραγία από το νεφρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις  αν η αιμορραγία γίνει σοβαρή χρειάζεται  επέμβαση για να σταματήσει.
Λοίμωξη των νεφρών μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με χορήγηση  αντιβιοτικών.