Ευερέθιστο παχύ έντερο


Ψυχική ένταση; Συναισθηματική φόρτιση; Οικονομική ανασφάλεια;

 Άγχος για επαγγελματική καταξίωση και αποκατάσταση;
Όλα αυτά είναι συνηθισμένα προβλήματα σε όλους τους ανθρώπους, που μας οδηγούν όμως σε δυσάρεστες σκέψεις και προκαλούν μια τόσο γνωστή πάθηση πλέον, την
ΑΓΧΩΔΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ.
Ιατρικά αποδεδειγμένα, το πρώτο σύστημα που «εισπράτει» αυτή την νόσο είναι το πεπτικό σύστημα και ιδιαίτερα το όργανο αυτού, που λέγεται «παχύ έντερο».Τα συνήθη ενοχλήματα είναι πόνος στην κοιλιά με κολικοειδή χαρακτήρα (πόνος που έρχεται-φεύγει και επανέρχεται), μετεωρισμός-πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, εναλλαγές στις κενώσεις, έξοδος υγρών και βλέννης από το έντερο.
Ο ασθενής αισθάνεται μια γενική δυσφορία στην κοιλιακή χώρα, αντανακλαστικό άλγος στη μέση, αίσθημα μη πλήρους κένωσης του εντέρου, φούσκωμα στο στομάχι, καούρες και ρεψίματα.
Η διάγνωση της «σπαστικής κολίτιδας» ιατρικά θεωρείται διάγνωση εξ΄αποκλεισμού.
Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ούτως ώστε να αποκλεισθεί οργανική αιτία των συμπτωμάτων και στη συνέχεια εφόσον όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι φυσιολογικά, του προτείνουμε ειδική θεραπευτική αγωγή και συγκεκριμένη δίαιτα για 1(ένα) χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών.
Συνήθως τα ενοχλήματα αρχίζουν να υποχωρούν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της θεραπείας, ωστόσο μπορεί να επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αρκετές φορές μια ειλικρινή συζήτηση γιατρού-ασθενή θα βοηθήσει περισσότερο την δράση των θεραπευτικών αγωγών.
Σημειώνεται ιδιαίτερα, ότι η πιθανή υποτροπή της νόσου και η επανεμφάνιση των ενοχλημάτων είναι κάτι σύνηθες.
Ο- Η ασθενής πρέπει να κατανοήσει ότι η «σπαστική κολίτιδα», δεν είναι οργανική νόσος, αλλά η κορυφή των μικρών ή μεγαλύτερων συναισθηματικών διαταραχών.
Δηλαδή, εάν γίνουμε «φίλοι», την κατανοήσουμε την πάθηση μας, τότε ασφαλώς βελτιώνεται και η ποιότητα της ζωής μας και υποχωρούν ταχύτερα τα συμπτώματα της।-
Νικόλαος Μπερσής , Γενικός ΧειρουργόςΣύνδεσμος
http://networkedblogs.com