Μελαγχολία ή κατάθλιψη;



Κόπωση, αδιαφορία και απογοήτευση, αϋπνία, άγχος και έντονη θλίψη είναι µερικά από τα συµπτώµατα της µελαγχολίας. Ή µήπως της κατάθλιψης;
Σύµφωνα µε τον που, στο τέλος της επόµενης δεκαετίας η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία επιβάρυνσης της υγείας µας µετά τις καρδιοπάθειες, µε τις γυναίκες, τους άνεργους και τους ανύπαντρους να κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Πού διαφέρει όµως η µελαγχολία από την κατάθλιψη και κατά πόσο µπορεί η πρώτη να οδηγήσει στη δεύτερη;

Ξεχωρίστε τη µία…
H µελαγχολία δεν είναι ψυχική ασθένεια ούτε διαταραχή. Ωστόσο τα συµπτώµατά της µοιάζουν µε της κατάθλιψης. Πρόκειται για ένα συναίσθηµα που µπορεί να νιώσουµε όλοι και χαρακτηρίζεται από απουσία ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες. Το άτοµο δεν αντιδρά µε τον ίδιο τρόπο σε πράγµατα που το ευχαριστούσαν, ενώ κατακλύζεται από βαθιά θλίψη, ατονία και βαριεστηµάρα έως απάθεια, απαισιοδοξία, ακόµα και διαταραχές στον ύπνο ή την όρεξη.
…από την άλλη
Η κατάθλιψη, από την άλλη, είναι µια πιο επώδυνη κατάσταση, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος και ευαισθησίας. O καταθλιπτικός δεν νιώθει µόνο θλίψη ή µελαγχολία, αλλά βασανίζεται από την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα, αισθάνεται παγιδευµένος και δεν βρίσκει νόηµα σε τίποτα. Επίσης διακατέχεται από µια µόνιµη κόπωση, µειωµένη ικανότητα συγκέντρωσης ή σκέψης, από µια γενικότερη απαξίωση των πραγµάτων γύρω του, ακόµα και από αυτοκαταστροφικές ιδέες και τάσεις. Ενίοτε µάλιστα υποφέρει και από σωµατικά ενοχλήµατα, όπως πονοκέφαλο και γαστρεντερολογικά προβλήµατα.
Οι διαφορές
Οι µελαγχολικοί άνθρωποι σε σχέση µε τους καταθλιπτικούς διατηρούν µια εσωτερική ισορροπία. Η βασική διαφορά έγκειται στο ότι ένα άτοµο µε µελαγχολία δεν παύει να είναι λειτουργικό, ακολουθεί δηλαδή το πρόγραµµα της µέρας του κ.τ.λ. Πάντως, αν και µακροπρόθεσµα, η µελαγχολία µπορεί να επιδεινωθεί οδηγώντας σε κατάθλιψη.
Πάρτε τα µέτρα σας
• Επισκεφτείτε αµέσως έναν ειδικό αν τα συµπτώµατα διαρκούν πάνω από 2 εβδοµάδες.
• Μειώστε τη ζάχαρη, το αλκοόλ και την καφεΐνη και καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και πουλερικά.
• Κάντε γυµναστική και ασχοληθείτε µε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.
• Σκεφτείτε θετικά και µην είστε αυστηροί µε τον εαυτό σας.
• Περάστε χρόνο µε ανθρώπους που εµπιστεύεστε και νιώθετε άνετα.
Πηγή:myworld