
Εννέα βασικούς ‘κύκλους’ νοσοκομείων στην Αττική, με κοινές διοικήσεις, και υπηρεσίες, περιλαμβάνει η πρόταση του Καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου για τις συγχωνεύσεις.
Η πρόταση (http://platon.cc.uoa.gr/~reconweb/joomla/) παρουσιάστηκε και αναλύθηκε τη Μ. Τρίτη σε ανοιχτή διαβούλευση των αρμοδίων φορέων, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου.
O υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η διαβούλευση για τις συγχωνεύσεις θα διαρκέσει έως την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και τον Ιούλιο θα υπάρξουν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις.
Ο κ. Λιαρόπουλος πρότεινε να υπάρξουν κοινή ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική, υπηρεσία, ώστε να μπορέσει το προσωπικό να μετακινείται από μονάδα σε μονάδα ανάλογα με τις ανάγκες. Ο κ. Λοβέρδος άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα αφορούν κυρίως συγχωνεύσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία.
Από τα στοιχεία των εμπειρογνωμόνων προκύπτει ότι υπάρχουν πολλές κλινικές με χαμηλή στελέχωση και κάλυψη, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργούν ως ένα τμήμα στο νοσοκομείο.
Πενταετία
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Καθηγητής του LSE κ. Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συγχώνευσης κλινικών, κάνοντας λόγο για πολυκερματισμό και μειωμένη αποδοτικότητα.
Ο κ. Μόσιαλος κάλεσε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει αρχικά στις επιμέρους αυτές αλλαγές και να οριστεί πενταετές πρόγραμμα για τη συγχώνευση των νοσοκομείων.
Χαρακτήρισε εξαιρετικά μεγάλο το εγχείρημα, λέγοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών κρατών. Στις δυτικές χώρες, είπε, το σύστημα δεν αφήνεται χωρίς παρέμβαση τόσα πολλά χρόνια όπως συνέβη στην Ελλάδα.
ΟΕΝΓΕ
Για το θέμα των συγχωνεύσεων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας σχολίασε τα εξής:
'Η ΟΕΝΓΕ ήδη από τις 7 Απριλίου δήλωσε ότι κρίνει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν πληροί ούτε τα ελάχιστα κριτήρια φερεγγυότητας και το τεκμηρίωσε με σειρά δεδομένων, καταλήγοντας ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε παρωδία διαλόγου, όπως αυτή που ξεκίνησε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ ανέφερε:Η κατ΄ εξακολούθηση εξαπάτηση των νοσοκομειακών γιατρών στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και η άκρως επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα υγείας δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε μέρος σε μια νέα παρωδία διαλόγου με προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.
Ενδεικτική της εξαπάτησης είναι η ευθεία καταστρατήγηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση Λοβέρδου–Σαχινίδη για πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες καθώς και ο εμπαιγμός που έχουμε υποστεί για τις νομοθετημένες 2.000 νέες θέσεις γιατρών ΕΣΥ, για το πρότυπο εφημερίας, για τα αυτοτελή Τ.Ε.Π.
Αυτοί είναι οι λόγοι που η ΟΕΝΓΕ δεν παρευρέθηκε στη σημερινή συνάντηση που κάλεσε ο υφυπουργός Υγείας στο ΕΚΕΠΥ για τη λεγόμενη "αναδιάταξη του ΕΣΥ".
Αντιπαρερχόμαστε την απρέπεια του κ. Τιμοσίδη να απευθύνει την πρόσκληση σε μέλος του Γενικού Συμβουλίου και όχι στον Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, όπως έπραξε με όλους τους άλλους φορείς που προσκάλεσε.
Πηγή:iatronet.gr