Μήπως νιώθετε ενοχές;

 

Όλοι νιώθουμε ενοχές αλλά το να αναλωνόμαστε σε αυτές μπορεί να μας στερήσει τη χαρά της ζωής.

Δυστυχώς υπάρχουν στιγμές που η ενοχή δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό παρά μόνο να μας κάνει δυστυχισμένους. Μάλιστα μερικοί άνθρωποι είναι τόσο αυστηροί με τον εαυτό τους που φτάνουν μέχρι το… αυτομαστίγωμα. Κάντε το τεστ της ενοχής και δείτε πως μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτή.
Τεστ: Νιώθετε ενοχές;
Βρείτε πόσο σας επηρεάζουν οι ενοχές απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:
  • Ζητάτε διαρκώς συγνώμη.
  • Οι άλλοι σας λένε πως είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας.
  • Συνηθίζετε να λέτε «θα έπρεπε» ή «εύχομαι να είχα».
  • Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που κάνατε κάτι για σας.
  • Δεν μπορείτε να πείτε «όχι».
  • Αποφεύγετε ανθρώπους και καταστάσεις γιατί πιστεύετε ότι δεν είναι αρκετά καλοί.
  • Νιώθετε αγανακτισμένοι όταν κάνετε κάτι για κάποιον άλλον.
  • Τα πάντα τα θεωρείτε ότι είναι δικό σας λάθος.
  • Δε δέχεστε από σας τίποτα λιγότερο από το τέλειο.
Αποτέλεσμα
Αν συμφωνείτε με περισσότερες από 5 δηλώσεις ίσως είναι η ώρα να λάβετε δράση.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Συζητήστε το Η μυστικοπάθεια είναι ο ενισχυτής της ενοχής. Εάν αισθάνεστε άσχημα για κάτι το να το κρατάτε για τον εαυτό σας δεν σας επιτρέπει να αποκτήσετε καθαρή οπτική. Συζητώντας το θέμα ανοιχτά αποδέχεστε το γεγονός ότι δεν είστε τέλειοι, ότι έχετε κάνει λάθη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να βασανίζετε τον εαυτό σας για πάντα.
Προσπαθήστε να επανορθώσετε Αν έχετε κάνει κάτι για το οποίο μετανιώσατε, ζητήστε συγνώμη και προσπαθήστε να σώσετε την κατάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν μια συμφιλιωτική κίνηση γιατί είναι απόδειξη ότι νοιάζεστε για τα αισθήματά τους και ότι εκτιμάτε τις σχέσεις σας. Επίσης, μπορεί να ανακαλύψετε ότι δεν ήταν όλες οι περιπτώσεις η απόλυτη καταστροφή!
Επαληθεύστε την πραγματικότητα Συνήθως η ενοχή προκύπτει βασισμένη σε στάνταρτ που έχουν τεθεί από την παιδική σας ηλικία. Έτσι, πριν αποδεχτείτε ενστικτωδώς την ενοχή σας αναρωτηθείτε: ζω σύμφωνα με τις δικές μου προσδοκίες μου ή των άλλων;
Επαινέστε τον εαυτό σας Συνήθως οι άνθρωποι που είναι ενοχικοί δυσκολεύονται να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους. Προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο με όλα τα καλά πράγματα που έχετε κάνει κι όταν πνίγεστε από ενοχές ανατρέξτε στη λίστα με τα πέντε πιο αξιέπαινα πράγματα που έχετε κάνει.
Προσέξτε τα ολισθήματα των ενοχών Η ενοχή δεν είναι κάτι με το οποίο επιβαρύνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Μερικοί άνθρωποι γεμίζουν με ενοχές τους άλλους, συχνά για να αναδείξουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το μυστικό

Οι γυναίκες υποστηρίζουν οι επιστήμονες επειδή είναι πιο επικεντρωμένες στο ρόλο της φροντίδας των άλλων, που είναι και το θεμέλιο της ενοχής, παραμελούν τις προσωπικές τους ανάγκες και νιώθουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετές για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις.
Πηγή:omorfamistika.gr