
Υπάρχει τρόπος να πάρουµε αυτό που θέλουµε µιλώντας χωρίς υπεκφυγές και χωρίς να καταπιέσουµε τα «θέλω» του συντρόφου µας αλλά και τα δικά µας;
Λάθος 1
Oι πλάγιοι χειρισµοί
Κάποιες από εµάς έχουµε την τάση να προωθούµε πλαγίως τις επιθυµίες µας, χωρίς να τολµάµε να πούµε ανοιχτά αυτό που θέλουµε. Άλλοτε γκρινιάζουµε, άλλοτε απειλούµε και άλλοτε χρησιµοποιούµε λόγια που δηµιουργούν τύψεις και ενοχές στον σύντροφό µας για να προκαταβάλουµε τη συµπεριφορά του.
Ο κίνδυνος: Παρότι αυτή η µέθοδος µπορεί να αποδειχτεί αποτελεσµατική, στην πραγµατικότητα πλήττει ανεπανόρθωτα τη σχέση, αφού ισοδυναµεί µε ψυχολογικό εκβιασµό, που είναι φοβερά ψυχοφθόρος.
Αντί να πεις... δεν µε πειράζει αν δεν βγούµε σήµερα, απλώς φοβάµαι µην µας παρεξηγήσουν οι φίλοι µας.
∆οκίµασε να… πεις αυτό που σε ενοχλεί την ώρα που σε ενοχλεί στο πρώτο πρόσωπο, δηλαδή στο «εγώ», χωρίς να είσαι κριτική. Προσπάθησε να σεβαστείς τις απόψεις του συντρόφου σου και να αποδεχτείς αυτά που µπορεί και θέλει να σου προσφέρει και µην περιµένεις τα πάντα από αυτόν. Έχεις κι εσύ την ικανότητα να ικανοποιήσεις τα «θέλω» σου.
Λάθος 2
Tα «αθώα» ψέµατα
Πολλές φορές, από φόβο µήπως απογοητεύσουµε ή πληγώσουµε το ταίρι µας ή προκειµένου να αποφύγουµε ένα διαπληκτισµό, µπορεί να καταφεύγουµε σε ψέµατα άλλοτε µικρά κι άλλοτε µεγάλα.
Ο κίνδυνος: Τα ψέµατα, όλα ανεξαιρέτως, προκαλούν ανασφάλεια, απογοήτευση και πόνο. Το µέλλον µιας τέτοιας σχέσης είναι αβέβαιο, αφού κλονίζονται ανεπανόρθωτα τα θεµέλιά της, καθώς χάνεται ένα από τα βασικά συστατικά της συντροφικότητας, η εµπιστοσύνη. Αν λοιπόν έχεις την τάση να λες ψέµατα στον σύντροφό σου ακόµα και για ασήµαντα θέµατα, θα πρέπει να καταβάλεις σηµαντική προσπάθεια ώστε να αλλάξεις αυτή την κακή συνήθεια.
Αντί να πεις... συνάντησα τη Φαίη στο δρόµο και πήγαµε για έναν καφέ…
∆οκίµασε να… είσαι ειλικρινής µε το ταίρι σου και να λες την αλήθεια ακόµα κι αν αυτή πονάει ή τσαλακώνει την εικόνα σου.
Ο σύντροφός σου εξάλλου πρέπει να µάθει να σε αποδέχεται όχι µόνο για τα προτερήµατα
αλλά και για τα ελαττώµατά σου. Σύντοµα θα ανακαλύψεις πόσο θα αρχίσει να εκτιµά την ειλικρίνειά σου και να σε αγαπά γι’ αυτό που πραγµατικά είσαι.
Λάθος 3
Tα διφορούµενα µηνύµατα
Αν µε τα λόγια σου πείθεις τον σύντροφό σου ότι δεν είσαι θυµωµένη, στενοχωρηµένη ή απογοητευµένη µαζί του αλλά παρ’ όλα αυτά η συσσωρευµένη ένταση αιωρείται ανάµεσά σας, τότε στέλνεις διφορούµενα µηνύµατα. Το ίδιο συµβαίνει και όταν διαµαρτύρεσαι µε τρόπους όπως αποχή από το σεξ, ψυχρότητα, αδιαφορία ή επιθετικότητα.
Ο κίνδυνος: Τα διφορούµενα µηνύµατα προκαλούν σύγχυση.
Ο σύντροφός σου δεν µπορεί ποτέ να είναι βέβαιος τι ακριβώς θέλεις ή τι τελικά σε ενοχλεί. Αντίθετα εκλαµβάνει ένα αρνητικό κλίµα το οποίο δεν µπορεί να ερµηνεύσει.
Αντί να πεις... νιώθω τόσο πιεσµένη... Κάθε µέρα σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι.
∆οκίµασε να… λες τι σε ενοχλεί την ώρα που σε ενοχλεί. Σε καµία περίπτωση µην περιµένεις από τον σύντροφό σου να µαντέψει τι σε πείραξε ή τι θέλεις από αυτόν. Μάντης δεν µπορεί να γίνει κανείς. Μίλα ανοιχτά χωρίς να κρίνεις!
Λάθος 4
Οι υπερβολικές υποσχέσεις
Όλες µας επιθυµούµε να ανταποκριθούµε στις πιο υψηλές προσδοκίες του συντρόφου µας, γι’ αυτό και κάποιες µπορεί επανειληµµένα να δίνουµε υποσχέσεις που µπορούµε να κρατήσουµε ή κάνουµε υπερβολικές δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται πάντα στα πραγµατικά µας αισθήµατα.
Ο κίνδυνος: Όταν τα λόγια διαρκώς αναιρούνται από τις πράξεις, η απογοήτευση είναι µεγάλη. Είναι λάθος να δίνεις υποσχέσεις µόνο για να πείσεις τον σύντροφό σου για την αξία σου ή για να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα στιγµιαία. Όταν δίνεις υποσχέσεις που ξέρεις ότι δεν πρόκειται ή δεν µπορείς να τηρήσεις, µόνη σου υποτιµάς την αξία σου. Έτσι κάθε φορά που αποτυγχάνεις να ανταποκριθείς στις προσδοκίες του συντρόφου σου, εκείνος απογοητεύεται και ταυτόχρονα κλονίζεται η εµπιστοσύνη του.
Αντί να πεις... ξέρω ότι δεν συµπαθείς τις φίλες µου. Θα προσπαθήσω να τις κόψω…
∆οκίµασε να… παραδεχτείς τις αδυναµίες σου και να εξηγήσεις στον σύντροφό σου ποιες είναι οι πραγµατικές σου δυνατότητες. ∆ώσε υποσχέσεις –έστω και µικρές– που ξέρεις ότι µπορείς να πραγµατοποιήσεις αµέσως. Οι ειδικοί τονίζουν ότι στις σχέσεις οι πράξεις µετράνε περισσότερο από τα λόγια. Ακόµα και µικρές θετικές αλλαγές µπορεί να κάνουν τη διαφορά!
Πηγή:myworld.gr