Το «φακελάκι» επιβαρύνει τον τοκετό


Οκτώ στις δέκα επίτοκες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας «φακελάκι» από 800 έως 1.000 ευρώ.

Αυτά είναι τα  αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Νοσηλευτικής, μεταπτυχιακού προγράμματος Οργάνωσης και Διοίκησης Yπηρεσιών Yγείας), που πραγματοποίησε η Xριστίνα Tσιρωνά σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικονομικών της υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου.


Στα δημόσια ιδρύματα, οι καισαρικές τομές (56,9%) υπερέχουν έναντι των φυσιολογικών τοκετών (43,1%). Εξάλλου, σε διάστημα τριών ωρών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τρεις καισαρικές τομές, σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό, που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες.

Αρκετές νέες γυναίκες, λόγω οικονομικής κρίσης, στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία για να γεννήσουν πληρώνοντας κατά μέσο όρο 1.876 ευρώ, εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά (878 ευρώ) αφορούν στις νόμιμες δαπάνες, π.χ. νοσήλια, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται για «φακελάκια» και φιλοδωρήματα.

Ειδικότερα, οκτώ στις δέκα γυναίκες που γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία δίνουν «φακελάκι» στον μαιευτήρα, ενώ ποσοστό 20% εξ αυτών αναγκάζεται να το δώσει έπειτα από σχετική απαίτηση του γιατρού. Άτυπες πληρωμές, ωστόσο, βρέθηκε να λαμβάνει και το παραϊατρικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, το 37,5% των επίτοκων έδωσε στους νοσοκόμους κάποιο φιλοδώρημα για την καισαρική τομή, το 45,6% στις μαίες και 33,7% στους τραυματιοφορείς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στον φυσιολογικό τοκετό είναι 14,4%, 24,4% και 14,4%.